Νομός Θεσπρωτίας

Ο νομός Θεσπρωτίας είναι ένας από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου. Είναι ένας νομός που διαθέτει γραφικές ορεινές αλλά και όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές. Βρίσκεται στο ΒΔ άκρο της Ηπείρου στα σύνορα με την Αλβανία και βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος.
Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Ηγουμενίτσας η οποία με το σημαντικό λιμάνι που διαθέτει χαρακτηρίζεται «πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη». Ο νομός περιλαμβάνει επίσης και σημαντικές κωμοπόλεις, που είναι εμπορικά και διοικητικά κέντρα των γύρω περιοχών. Μερικές από αυτές είναι τα Σύβοτα, η Πέρδικα, η Παραμυθιά, οι Φιλιάτες, η Σαγιάδα, η Πλαταριά, το Σούλι κ.ά.
Το εντυπωσιακό στον νομό είναι η μαγευτική ακτογραμμή του που ξεκινά από τη Σαγιάδα μέχρι τις εκβολές του Αχέροντα. Εκεί συναντά κανείς γαλάζιες ακρογιαλιές, με χρυσή άμμο ή λευκά βότσαλα, ήρεμους καταπράσινους κόλπους και μικρά γραφικά λιμανάκια. Η Θεσπρωτία είναι σίγουρα το μέρος που αξίζει να επισκεφθεί κανείς και να απολαύσει τις ομορφιές που της χάρισε γενναιόδωρα η φύση.
Η Ηγουμενίτσα είναι μια κοσμική παραλιακή πόλη, χτισμένη στο βόρειο τμήμα του νομού, απέναντι από την Κέρκυρα. Είναι η πρωτεύουσα του νομού Θεσπρωτίας και απέχει 480 χλμ από την Αθήνα και 470 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Το όνομά της οφείλεται πιθανότατα σε ηγούμενο μοναστηριού που υπήρχε. Ο Θουκυδίδης ονομάζει το λιμάνι «Λιμήν Έρημος»
Ηγουμενίτσα

Το μεγάλο λιμάνι της είναι κόμβος επικοινωνίας τόσο με τα λιμάνια της Ελλάδας όσο και της Αδριατικής. Αποτελεί σημαντική θαλάσσια πύλη της χώρας προς την Ευρώπη. Η Ηγουμενίτσα συνδέεται ακτοπλοϊκά με τους Παξούς, την Κέρκυρα την Πάτρα και λιμάνια της Ιταλίας όπως το Μπάρι, το Πρίντεζι, η Βενετία και η Ανκόνα.

Αξιοθέατα Θεσπρωτία & Γύρω Περιοχή

Αρχαία Γιτάνη

Μπορείτε να επισκεφθείτε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Δημοτική Πινακοθήκη καθώς και τον Πύργο Ράγιου ο οποίος βρίσκεται πάνω σε λόφο 85 μέτρων, 3 χλμ από την παραλία του Δρεπάνου της Ηγουμενίτσας. Το κάστρο αυτό προστάτευε τον οικισμό της χερσονήσου της Λυγιάς . Από το τείχος σώζονται τμήματα ύψους 5 μέτρων και πάχους 3,7 μέτρων. Μην παραλείψετε να δείτε το τον οικισμό των ελληνιστικών χρόνων Γιτάνη, τη σκάλα της Τζαβέλαινας (ηρωίδα σουλιώτισσα) καθώς και το Δέλτα του ποταμού Καλαμά, ένας υγροβιότοπος με ιδιαίτερα μεγάλη οικολογική αξία.
Πύργος Ραγίου

Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, η ομορφιά της πόλης και οι απέραντες χρυσόλευκες ακτές μαγεύουν τον επισκέπτη. Οι μεγάλες πεντακάθαρες παραλίες του Δρέπανου και του Μακρύγιαλου, μήκους 7 χιλιομέτρων, προσφέρουν ηρεμία, ξεκούραση, καλό φαγητό και ιδανικές διακοπές στους επισκέπτες. Οι Δυο αυτές παραλίες βραβεύονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια με το σήμα «Γαλάζιες Σημαίες».
Παραλία Δρέπανου

Τα Σύβοτα είναι ένα γραφικό, παραθαλάσσιο χωριό και απέχουν μόλις 24 χλμ νότια της Ηγουμενίτσας και αποτελούν το πιο γνωστό κοσμοπολίτικο θέρετρο της περιοχής. Τα Σύβοτα είναι γνωστά από την αρχαιότητα, καθώς η ιστορία συσχετίζει τα νησάκια στον όρμο των Συβότων με τα αναφερόμενα από τον Θουκυδίδη «Σύβοτα νησιά», μεταξύ των οποίων έγινε το 433 π.Χ. ναυμαχία μεταξύ Κερκυραίων και Κορινθίων κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Επί τουρκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν Μούρτο, όμως το 1959 πήρε το όνομα Σύβοτα.
Σύβοτα

Τα Σύβοτα είναι χτισμένα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με λόφους τριγύρω από έναν μαγευτικό όρμο, καταπράσινα νησάκια, θαυμάσιες παραλίες με κρυστάλλινα νερά που δικαιολογούν απόλυτα το ότι το χωριό αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια, έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό θέρετρο. Οι πανέμορφες παραλίες Μπέλλα Βράκα, Μέγα Άμμος, Μικρή Άμμος καθώς και η οργανωμένη μαρίνα προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες.
Παραλία Μέγα Άμμος

Η Παραμυθιά βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Θεσπρωτίας. Απέχει από τα Ιωάννινα 82 χλμ και από την Ηγουμενίτσα και το λιμάνι της 35 χλμ. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες της οροσειράς Κορύλα. Στα νότια απλώνεται ο εύφορος κάμπος της Παραμυθιάς, που ξεκινά από το χωριό Νεοχώρι και φθάνει ως τον ποταμό Αχέροντα.
Υπάρχουν πολλές απόψεις για την προέλευση του ονόματος, όμως η επικρατέστερη είναι ότι προέρχεται από την λέξη Παρηγορήτρια(από το ομώνυμο μοναστήρι της Παναγίας που υπήρχε στην Παραμυθιά). Στα πόδια της πόλης ρέει ο μικρός και γνωστός από τη μυθολογία ποταμός Κωκυτός. Πάνω από την πόλη, το κάστρο του Αϊ-Δονάτου στέκει επιβλητικό σε μια φυσικά οχυρή θέση.
Παραμυθιά

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας Φωτικής, τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου, την αρχαιολογική συλλογή, το βενετσιάνικο ρολόι, τη βυζαντινή Παναγία της Παραμυθιάς, τα βυζαντινά λουτρά καθώς και το ιστορικό αρχείο στην πόλη.
Η Σαγιάδα βρίσκεται στα Β.Δ του Ν. Θεσπρωτίας απέναντι από την πόλη της Κέρκυρας. Με κέντρο τον οικισμό της παλιάς Σαγιάδας, ο οποίος αποτελεί πόλο έλξης με τα καλντερίμια, τα αλώνια, τις εκκλησίες καθώς και τα σπίτια του που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μπορείτε να επισκεφθείτε και πολλούς αρχαιολογικούς χώρους όπως τη Μαστιλίτσα, το Στροβίλι και τον Πύργο Σαγιάδας.
Βαδίζοντας πάνω στα παλιά μονοπάτια και καλντερίμια, μπορείτε να επισκεφθείτε το δέλτα του ποταμού Καλαμά που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από την άποψη της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής και προσελκύει ήδη δεκάδες μελετητές από όλον τον κόσμο.
Δέλτα Καλαμά

Η περιοχή των Φιλιατών βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Θεσπρωτίας, μεταξύ του ποταμού Καλαμά και των Ελληνοαλβανικών συνόρων. Η περιοχή είναι πολύ πλούσια σε φυσικές ομορφιές, αλλά και χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως τα ερείπια της αρχαίας πόλης Τιτάνη, η Μονή Γηρομερίου, το λαογραφικό μουσείο Τσαμαντά, κ.ά. Ορισμένοι από τους οικισμούς του δήμου έχουν χαρακτηριστεί ως «Παραδοσιακοί Οικισμοί», όπως ο οικισμός του Γηρομερίου, της Φανερωμένης, της Καμίτσανης, του Πλαισίου και του Φοινικίου. Αξίζει τον κόπο να τους επισκεφτείτε καθώς διατηρούν αναλλοίωτο το παραδοσιακό τους χρώμα.
Μονή Γηρομερίου

Η Πέρδικα βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νομού Θεσπρωτίας, απέναντι από το νοτιότερο άκρο της Κέρκυρας . Είναι ελαιοπαραγωγικό χωριό με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον κυρίως λόγω των ακτών του που φιλοξενούν τα καταγάλανα νερά του Ιονίου πελάγους. Το ηλιοβασίλεμα είναι φανταστικό. Ο ήλιος το καλοκαίρι δύει ακριβώς μπροστά μας, πίσω από το νησί της Κέρκυρας. Τη νύχτα τα φώτα από το νησί των Φαιάκων και από τα Σύβοτα μπορούν να σας κρατήσουν να τα κοιτάτε για αρκετή ώρα.
Αγία Παρασκευή Πέρδικα

Το Σούλι, είναι ένα ορεινό χωριό, όμοιο με άπαρτο φρούριο. Εκεί είχαν κτιστεί κάποια χωριά το 16ο αιώνα, τα οποία κατοικούνταν από γενναίους πολεμιστές, που δεν προσκυνούσαν τους Τούρκους κατακτητές. Οι Σουλιώτες εξεγέρθηκαν εναντίον του Αλή Πασά και συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Ένα σώμα Σουλιωτών σώθηκε ενώ το άλλο εξοντώθηκε στο Ζάλογγο, όπου έχουμε τον ηρωικό θάνατο στο χορό του Ζαλόγγου, που έχει μείνει στην ιστορία, των Σουλιωτισσών με τα παιδιά τους. Αξίζει να επισκεφτείτε, τη λαογραφική συλλογή, με τοπικές παραδοσιακές φορεσιές και αντικείμενα του παλαιού νοικοκυριού.
Σούλι

πηγή :https://web-greece.gr/

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων / Events schedule


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 32ης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ VESPA


1. Γενικά

Στην 32η Πανελλήνια Συνάντηση Vespa έχει δικαίωμα κάθε κάτοχος ή φίλος του δικύκλου Vespa, Έλληνας ή αλλοδαπός. Κάθε συμμετέχοντας με την δήλωση συμμετοχής του, αποδέχεται ανεπιφύλακτα τον κανονισμό και απαλλάσσει ολοκληρωτικά τους οργανωτές και τους συνεργάτες τους σχετικά με ότι μπορεί να συμβεί στους εαυτούς τους ή στην περιουσία τους. Οι οργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη σχετικά με οποιοδήποτε ατύχημα μπορεί να προκληθεί κατά την διάρκεια της Συνάντησης. Κάθε Vespa Club είναι υπεύθυνο για την συμβατή  με το φιλικό κλίμα της συνάντησης  συμπεριφοράς των μελών του.
Ο οργανωτής ορίζει ως ανώτατο όριο (full) συμμετοχών τα 400 άτομα.

2. Εγγραφές

Στην είσοδο του κάμπινγκ θα υπάρχει περίπτερο για εγγραφή στη εκδήλωση. Θα πρέπει να δηλωθούν τα στοιχεία του συμμετέχοντα και μετά θα λάβει τη τσάντα συμμετοχής.

Το δικαίωμα συμμετοχής ορίζεται στα 25,00 € κατ ‘άτομο και περιλαμβάνει:

1.        Δικαίωμα εισόδου στο κάμπινγκ
2.       Μπλούζα της εκδήλωσης  
            3.       Αναμνηστικό Δίπλωμα συμμετοχής
4.       Αυτοκόλλητο της Συνάντησης
5.       Αυτοκόλλητο Vespa Club Igoumenitsa
6.       Κουπόνι για το σνάκ και την μπύρα της Παρασκευής
7.       Κουπόνι για το μεσημεριανό φαγητό του Σαββάτου
8.       Αφίσα της εκδήλωσης
9.       Πρόγραμμα της εκδήλωσης
10.     Τουριστικό υλικό - Χάρτες
11.      Μαντιλάκι καθαρισμού κράνους
12.     Ατομικό Αντηλιακό
13.     Τοπικό ελαιόλαδο 50ml
14.     Δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες – καλλιστεία – συναυλίες

3. Απονομές

        ΟΛΕΣ οι Λέσχες θα λάβουν αναμνηστικό συμμετοχής.
        ΟΛΟΙ οι συμμετέχοντες θα λάβουν ονομαστικό Δίπλωμα Συμμετοχής.4. Κανονισμός Βραδυπορίας

Βραδυπορία είναι ένας διαγωνισμός Vespa που νικητής αναδεικνύεται  αυτός που κάνει τον περισσότερο χρόνο στην ίδια διαδρομή χωρίς να πατήσει το πόδι του στην άσφαλτο, χωρίς να του σβήσει η vespa και χωρίς να πατήσει κορδέλα. Ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων δημιουργούμε από 5 έως 10 παράλληλους διαδρόμους μήκους 7 m και πλάτους 1,6 m .Οι διάδρομοι δημιουργούνται από χονδρή  χαρτοταινία η από ταινία πλαστική κόκκινη-άσπρη (έργων/την πουλάνε στα χρώματα- σιδηρικά) στηριγμένη με καρφιά η πέτρες.
Οι 2 έως 3 από κάθε σειρά (ανάλογα με πόσες σειρές δημιουργήσουμε) προκρίνονται στον επόμενο γύρο και συνεχίζουμε  έως ότου φτάσουμε στον τελικό που θα έχει έως 6 αγωνιζόμενους. Οι 3 πρώτοι που είναι και οι νικητές  θα διαγωνισθούν ξανά μεταξύ τους η θα χρονομετρούνται για να έχουμε την τελική κατάταξη. ΠΡΟΣΟΧΗ , κάθε διαγωνιζόμενος που πατάει πόδι η κορδέλα ΔΕΝ πρέπει να ενοχλήσει τους συνδιαγωνιζόμενους του. ΝΙΚΗΤΗΣ θεωρείται αυτός που και οι δύο τροχοί της Vespa περάσουν την γραμμή τερματισμού ( άσχετα εάν είναι πρώτος κι μόνος διαγωνιζόμενος).


Regulations 32nd National Greek Meeting Vespa 1. General

At the 32nd National Meeting  Vespa  entitled each owner or friend of the vehicle Vespa , Greek or foreigner.Each participant in the statement of participation, accepts the regulation and completely frees the organizers and their partners on that can happen to themselves or their property. The organizers are not responsible for any accident may be caused during the meeting. Each Vespa Club is responsible for its compatibility with the friendly climate of its members' behavior meeting.
The organizer sets the maximum( full 400 people) entries.


  2. Records

At the campsite entrance will stand there to record the event. Following the adoption will take and participate bag.

The entry fee is set at 25,00 € per person and includes:

1.     Entrance to the camping area
2.     T-shirt with logo of the event
3.     Commemorative participation diploma
4.     Meeting sticker
5.     Vespa Club Igoumenitsa sticker
6.     Coupon for Friday’s snack and beer
7.     Coupon for Saturday’s lunch
8.     Event poster
9.     Event program
10.   Touring material – maps
11.   Helmet cleaning wipe
12.   Individual sunscreen
13.   Bottle of local olive oil 50ml
14.   Participation to the competitions – beauty contest – concerts 


3. Awards

All Clubs will receive a commemorative participation. 
All participants will receive a Diploma of Participation nominal.